Tegenwoordig is het mogelijk om vanaf elk mobiel apparaat in te loggen op je webmail. Wel zo prettig, zo kan je ook even snel in je pauze checken of er nog belangrijke berichten zijn binnengekomen. Maar hier zit dan ook weer een nadeel aan. Want het zal je maar gebeuren dat een verkeerd persoon achter jouw inloggegevens komt en toegang krijgt tot de privacygevoelige informatie in jouw inbox. In dit geval is het dus belangrijk om het proces van online inloggen op webmail wat beter te beveiligen. Dit kan je aanpakken op verschillende manieren.

Phishing en SSL-certificaat

Om te zorgen dat een e-mail veilig verstuurd wordt naar de ontvanger, kan je gebruikmaken van een SSL-certificaat. Op deze manier versleutel je het bericht als het ware en krijgen andere partijen niet de mogelijkheid om je bericht te onderscheppen. De versleuteling kan je eenvoudig zelf instellen voor je eigen domein. Blijf daarnaast goed in de gaten houden of de e-mails die jij zelf ontvangt ook betrouwbaar zijn. Er worden namelijk steeds meer phishingberichten verstuurd, waarmee een hacker toegang kan krijgen tot jouw gegevens. Het wordt steeds moeilijker om deze berichten van echt te onderscheiden. Maar de richtlijnen blijven als de inhoud te goed lijkt om waar te zijn, een link bevat en verstuurd is vanaf een onbekend mailadres je het bericht gelijk moet verwijderen.

Versleutel de bestanden

Vanaf dit jaar geldt de AVG, waardoor de regels rondom hoe wij met persoonsgegevens omgaan een stuk strenger is geworden. Houd dit goed in de gaten, want slordigheden kunnen je een hoge boete opleveren. Als je weet dat je via de e-mail een bestand gaat versturen met persoonsgegevens is het een goede optie om het bestand altijd te beveiligen met een wachtwoord. Mocht jouw mailadres gehackt worden, dan weet je in ieder geval dat deze persoon geen toegang kan krijgen tot dit bestand. Maar dan moet je natuurlijk wel opletten dat het wachtwoord niet in dezelfde inbox te vinden is.  

(Extra) wachtwoorden

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar kies niet de makkelijkste weg voor je wachtwoord. Hackers zijn namelijk ontzettend bedreven in het raden van wachtwoorden. Stel dus ook nooit een wachtwoord in dat af is te leiden vanuit je naam, of iets wat te maken heeft met jouw persoonlijke  leven. Kies ook niet voor de combinatie ‘123’ of de naam van jouw favoriete band of voetbalclub. Zelfs als het gaat om een account dat je af en toe gebruikt, bijvoorbeeld je Ziggo webmail. De sterkste wachtwoorden zijn combinaties van grote en kleine letters, tekens en cijfers. Gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord voor al je accounts. Zorg daarnaast ook voor een wachtwoord voor de toegang tot je mobiel of tablet. Het zal je maar gebeuren dat jij je tablet in de trein laat liggen en iemand anders op zijn gemak je hele mailbox kan doorspitten.